Skolekirkehistorie.dk

Danskerne bliver kristne

Omkring 100 år efter Ansgars død får Danmark en konge, der hedder Harald. Dog ikke Harald Klak, men Harald Blåtand. 
Harald Blåtand er søn af en anden dansk konge, Gorm den Gamle, der bestemt ikke er venligt stemt overfor kristendommen. Da Gorm dør, og Harald bliver konge, ændrer tingene sig imidlertid. Harald tillader, at kristne bygger kirker og missionerer i Danmark. Men ikke nok med det. Ifølge en legende, bliver han en dag fuldstændig overbevist om kristendommens styrke og sandhed:
Legenden fortæller, at Harald ofte diskuterer religion med sine mænd. En dag har de en heftig diskussion om, hvem af alle guderne, der er den stærkeste. Pludselig blander en kristen munk sig i diskussionen. Han hedder Poppo, og han siger, at Jesus Kristus er den stærkeste. Desuden mener han, at vikingernes guder i virkeligheden bare er løgneguder og djævle. 
Harald bliver rasende. Han synes godt om kristendommen og anerkender Jesus som en gud på linje med de nordiske guder. Men at Jesus skal være den stærkeste og tilmed den eneste sande gud, det er alligevel for meget. I sit raseri udfordrer han Poppo til at bære jernbyrd. Det betyder, at Poppo skal bære glødende jern i sin hånd. Hvis Kristus virkelig er så stærk, så vil han beskytte Poppo mod gløderne, mener Harald. Poppo tager udfordringen op, får glødende jern i hånden og kan bagefter fremvise en fuldstændig uskadt hånd. Det overbeviser Harald om, at Poppo har talt sandt, og Harald lader sig nu døbe. Han beslutter også, at alle danskere skal være kristne. 
Bluetooth
Bluetooth er opkaldt efter Harald Blåtand.

Legenden om Poppos jernbyrd er en god historie, men den er nok ikke sand. Grunden til, at Harald bliver kristen og lader danskerne kristne, kan være, at den stærke tyske kejser er blevet en trussel for Harald. Kejseren er kristen og vil udbrede kristendommen til Danmark. Måske ser Harald det som en fordel selv at blive kristen, inden kejseren overtager landet med magt. Når Harald og danskerne er kristne, har kejseren ingen religiøs grund til at tage magten i Danmark. 

Nedenfor er en side fra Peter Madsens populære tegneserie Valhalla. Tegneserien handler om de nordiske guder (læs om de nordiske guder og vikingetiden her, men i det sidste bind, hvor Ragnarok indtræffer og verden går under, optræder også et par personer fra kirkehistorien: Poppo og Ansgar!
Valhalla tegneserien


Spørgsmål til teksten:
1. Hvem var Harald Blåtand, og hvorfor er han berømt?
2. Hvad fortæller legenden om Harald Blåtands omvendelse til kristendommen?
3. Hvad er en mere sandsynlig forklaring på, at Harald gik over til kristendommen?
Kontakt HASK:  | Tlf.: 22309358 | janvisbech@gmail.com