Skolekirkehistorie.dk

Kirkens magt

Med kristendommens indførsel i Danmark får kirken også stor magt: Kirken fastsætter f.eks. mange regler for, hvordan man skal leve sit liv. Det er forbudt at stille spørgsmål ved disse regler og kirkens forståelse af kristendommen. Der er kun én rigtig forståelse af kristendommen, og det er kirkens!
Det er også et problem, hvis man siger noget, der indirekte kritiserer kirkens forståelse af kristendommen eller verden. F.eks. er det et stort problem for kirken, når videnskabsfolk siger, at jorden ikke er centrum i universet. Det stemmer ikke overens med kirkens verdenssyn. 
De, der enten direkte eller indirekte, sår tvivl om kirkens forståelse af kristendommen, bliver kaldt for kættere og risikerer at blive brændt på et bål. Kirken opretter en særlig domstol, kaldet inkvisitionen, der kan føre retssager mod de personer, der har gjort sig skyldig i kætteri. Men inkvisitionen nøjes ikke med det: Den torturerer også gerne folk, for at få dem til at tilstå deres kætteri. Her kan ses en billedserie, der viser inkvisitionens frygtelige forhørsmetoder. Inkvisitionen kommer dog ikke til Danmark.
 
Korstog
KorstogI 600-tallet er der opstået en anden stærk religion, som ligesom kristendommen sidenhen skal vokse sig til en verdensreligion. Den er den religion, der hedder islam, og dens tilhængerne kaldes muslimer. 
Muslimerne har erobret store dele af Mellemøsten samt det sydligste Europa, og vigtigst af alt har de erobret byen Jerusalem. For kristne er Jerusalem en hellig by. Derfor prøver kristne fyrster fra Europa i 1100- og 1200-tallet at erobre byen tilbage fra muslimerne. Det fører til en række blodige krige mellem kristne og muslimer. Krigene kaldes korstog, fordi man tror, at man går i krig med Guds velsignelse.

Den danske konge Valdemar Sejr tager også på korstog i 1200-tallet. Hans korstog er dog at tage til Estland for at gøre esterne kristne. En legende fortæller, at Danmarks flag, Dannebrog, i den forbindelse falder ned fra himlen.
Billede af Gustave Doré. 

 
Spørgsmål til teksten:
1. Hvad er "inkvisitionen"?
2. Hvordan kan man se, at Kirken får megen magt i Danmark?
3. Hvad er "korstog"?
4. Hvor tog Valdemar Sejr på korstog? 
Kontakt HASK:  | Tlf.: 22309358 | janvisbech@gmail.com