Skolekirkehistorie.dk

Jellingstenen

For at alle skal vide, at Harald Blåtand har gjort Danmark til et kristent land, lader han opføre en stor sten i sin kongeby Jelling, På den skriver han med runer:
"Harald konge gjorde dette minde over Gorm sin far og Thyra sin mor, den Harald der vandt sig hele Danmark og gjorde danerne kristne". 
Stenen er altså både et mindesmærke for Haralds forældre og samtidig et vidnesbyrd om, at han har gjort danskerne kristne. Du kan se stenen med runeskriften herunder:
Jellingestenen tekst
På den anden side af stenen, er der indhugget det ældste kendte Kristusbillede i Danmark. Her gengivet med de farver som man mener stenen kan havde haft i vikingetiden.

Jellingestenen Kristus
Stenen, som kaldes Den Store Jellingsten, bliver ligeledes omtalt som Danmarks dåbsattest, fordi den fortæller, at kristendommen bliver statsreligion i Danmark.  
Stenen står stadig ved kirken i byen Jelling, hvor man også kan se Den Lille Jellingsten samt to store jordhøje, en gravhøj og en mindehøj. I 1994 bliver området omkring Jellingstenene optaget på UNESCOs verdensarvsliste. (Link om Jelling Kirke.) 
Lige ved siden af kirken og stenene ligger et museum, Kongernes Jelling, hvor man kan få mere at vide om bl.a. stenene og vikingetiden. Klik her for komme til museets hjemmeside. Museet har også lavet en lille film, som fortæller lidt om teksten på stenen samt runeskrift. Se filmen her


Spørgsmål til teksten:
1. Hvad er "Den store Jellingsten"?
2. Hvad står der på stenen?
3. Hvorfor er stenen interessant for Danmarkshistorien?
Kontakt HASK:  | Tlf.: 22309358 | janvisbech@gmail.com