Skolekirkehistorie.dk

Missionen

En af apostlene hedder Paulus. Han er lidt speciel, for han har ikke, som de andre apostle, kendt Jesus personligt. Til gengæld er han den apostel, der sørger for, at Jesus' budskab også kommer ud til andre end jøder.
Paulus er ligesom Jesus født jøde. Han bliver født i byen Tarsus, der ligger i det land, der i dag hedder Tyrkiet. Det er som hele området besat af romerne. Paulus har imidlertid romersk borgerret, fordi han er født af meget velhavende forældre. Det betyder, at han både kan kalde sig jøde og romer, og det giver ham rettigheder, som mange andre ikke har. 
Han har også to navne: Et jødisk, Saulus og et romersk, Paulus. I sin ungdom kalder han sig mest Saulus, fordi han går meget op i at være jøde. Han uddanner sig også til at være skriftklog, en slags præst, og han kan derfor bestemt ikke lide de første kristne. De kristne siger, at Jesus var Guds søn og den frelser, Messias, som jøderne venter på. Det gør Paulus så vred, at han er med til at forfølge de kristne. Han hjælper til med at fængsle kristne, og Bibelen fortæller, hvordan han ser til og bifalder steningen af en kristen, der hedder Stefanus.
På en rejse til byen Damaskus har Paulus en mærkelig oplevelse: Han oplever, at Jesus, som jo ellers er død, taler til ham. Denne underlige oplevelse forandrer ham: Han bliver omvendt til kristendommen og kalder sig derefter sit romerske navn, Paulus. 
Nu forfølger han ikke længere de kristne, men rejser i stedet rundt i mange lande og fortæller om Gud og Jesu budskab. Som noget helt nyt fortæller Paulus ikke kun budskabet til jøder. Han fortæller til alle mennesker, han møder. Han mener nemlig, at Jesus' budskab gælder alle.
Bl.a. på grund af Paulus bliver den kristne kirke i løbet af de første århundreder udbredt til hele Romerriget.
Paulus bliver nu selv forfulgt for sin tro, ligesom han har forfulgt de kristne i sin ungdom. Det hævdes, at han bliver henrettet under den romerske kejser Neros forfølgelser af de kristne. 

Paulus helbreder
Maleri af Karel Dujardin: Paulus helbreder en krøbling.

 
Vil du vide mere om Paulus, kan du læse om ham på siden 


Spørgsmål til teksten:
1. Hvorfor har Paulus to navne?
2. Hvornår bruger han det ene navn, og hvornår bruger han det andet?
3. Hvad oplever Paulus på sin rejse til Damaskus?
4.Hvad er Paulus herefter medvirkende til?
Kontakt HASK:  | Tlf.: 22309358 | janvisbech@gmail.com