Skolekirkehistorie.dk

Kirken deles

Kong Harald Blåtand gør kristendommen til statsreligion omkring år 965 (læs mere om det her), men det betyder ikke, at alle danskere så bare er kristne. Mange tilbeder stadig de "gamle" nordiske guder, og der skal gå endnu 100 år, inden der kan tales om Danmark som et land, hvor alle er kristne. Først omkring år 1050 siger man derfor, at vikingetiden slutter, og den danske middelalder begynder. 
I resten af Europa har man haft middelalder de sidste 500 år, og kristendommen har i den periode vokset sig til en stor og magtfuld religion, der har bredt sig over det meste af Europa. Paven i Rom er stadig kirkens overhoved, men han har fået skarp konkurrence af en anden magtfuld biskop, patriarken i Konstantinopel (nuværende Istanbul). De er uenige om, hvem der skal være den øverste leder i kirken. Men de er også uenige om, hvordan man præcist skal forstå kristendommen. I år 1054 bliver kirken derfor delt i en vestlig kirke med paven som leder og en østlig kirke med patriarken som leder. Danmark følger kirken i Rom med paven som øverste leder. 
(Kristendommen findes desuden mange andre steder både i Asien og Afrika uden at have forbindelse til hverken Rom eller Konstantinopel.)
Patriarken
Den nuværende græsk-ortodokse patriak, Bartholomew. 


Spørgsmål til teksten:
1. Hvornår slutter vikingetiden cirka?
2. Hvad skete der i år 1054?
3. Hvad er en "patriark"?
Kontakt HASK:  | Tlf.: 22309358 | janvisbech@gmail.com