Skolekirkehistorie.dk

Asetro

De fleste vikinger er asetroende. En as er en gud, så egentlig betyder det bare gudetroende. Asetroen er modsat kristendommen en religion, hvor man tror på flere guder. De enkelte guder har forskellige funktioner/forskellige ting, de tager sig af. Én er f.eks. gud for døden, én er for kærligheden, én tredje er for krigen osv.
De tre vigtigste guder er:
 
- Odin (krigens og dødens gud)
- Thor (tordenguden)
- Frej (frugtbarhedens og fredens gud).
 
Odin er desuden en slags overklassegud, dvs. det er mest de rige og fornemme, der tilbeder ham. Thor derimod er en gud for den almindelige mand og har tilsyneladende været utrolig populær. Thorshammeren, som er symbolet for Thor, er i hvert fald et meget brugt symbol i vikingetiden.
Der er dog også andre guder, som du sikkert kan genkende navnene på: Loke, Heimdal, Freja, Balder, Tyr og mange flere.
 Thor dræberThor kæmper mod Midgårsdormen. Billedet stammer fra en islandsk bog fra 1800-tallet
De nordiske guder er også populære i dag, hvor man bl.a. kan læse om dem i tegneserier eller se film med dem (klik her og her for trailers til film om de nordiske guder)  

 
Vi ved dog ikke ret meget om vikingernes tro med sikkerhed. Den mest sikre viden stammer fra arkæologiske fund. Der findes en lang række fortællinger, der samlet kaldes den nordiske mytologi. Det er myter om de nordiske guder. Desværre giver de ingen sikker viden, da de er nedskrevet nogle gange flere hundrede år efter vikingetiden og ofte af kristne. 
Vikinger dyrker deres guder særlige steder i naturen. Det vigtigste er ofringerne til guderne, kaldet blot. Her bliver der både ofret dyr og mennesker! for at formilde guderne og få deres hjælp og beskyttelse. Der er også en slags præster, kaldet goder, som forestår disse ofringer. Goden er som regel en høvding eller en anden magtfuld person.
Guderne bestemmer ikke, hvordan man skal opføre sig. Vikingerne tror ganske vist, at det f.eks. er vigtigt at være tapper, at have ære og at hævne sig, hvis man er blevet gjort uret. Det er ikke noget, guderne "blandede" sig i, men vikingerne spejler sig i myterne om guderne. 
 
Moderne asetroende
Også i dag findes der asetroende.


Spørgsmål til teksten:
1. Hvad er en "as"?
2. Hvad hedder de vigtigste aser, og hvad er deres funktioner?
3. Hvad betyder "blot"?
4. Hvilke værdier var vigtige for vikingerne?
Kontakt HASK:  | Tlf.: 22309358 | janvisbech@gmail.com